Skip to main content

Texel en haar SCHOONheid!

TexelVakantiesmei 2021
 

Texel en haar SCHOONheid!

Mijn naam is Carmen van der Werff en ik ben 25 jaar oud. Sinds november 2018 ben ik terug op Texel en werk ik (weer) bij Texelvakanties. Hier ben ik verantwoordelijk voor de marketing en sales, maar op drukke wisseldagen ren en vlieg ik ook mee met het controleteam. Toen ik 1,5 jaar oud was verhuisden mijn ouders naar Texel. Ik ben dus helaas geen officiële Texelaar, maar zo voelt het voor mij wel.  Ik heb 4 jaar in Eindhoven gestudeerd en twee jaar gewerkt. Voor ik begon met mijn studentenleven wist ik al dat ik terug zou keren op Texel alleen wist ik nog niet wanneer.  Iedere keer als ik weer op de TESO boot stapte voelde het als thuiskomen en krulden mijn mondhoeken.

Mijn grote passie is sport en met name voetbal en duiken.  Ik neem jullie graag mee in mijn zorgen over de plasticvervuiling die ontstaan is vanuit het duiken. Duiken is voor mij net als Texel, rust en ruimte. Ik ben in 2012 in Mexico begonnen met duiken en sinds 2015 ben ik Divemaster.  Ik heb op de meest geweldige plekken mogen duiken, denk aan de magische Cenotes van Mexico, de Great Blue Hole vol met rif haaien in Belize, de kleurrijke Rode Zee van Egypte, de ijskoude maar mega heldere Silfra kloof in IJsland maar ook de Oosterschelde in Zeeland heeft een prachtige schoonheid. Boven aan mijn lijst staat nu de Waddenzee en de Noordzee. Ik ben geen ervaren stromingsduiker maar duiken op de historische wrakken en schatten uit het VOC tijdperk lijkt mij een geweldige ervaring.

Helaas is het onder de waterspiegel niet alleen maar fantastisch, je ziet enorme hoeveelheden  plasticvervuiling. Ik heb tuimelaars bij de Azoren zien zwemmen met plastic om hun vin heen, dit willen we toch niet? De vervuiling zie ik ook dagelijks terug op Texel. Er gaat voor mij niets boven een wandeling op het strand, het liefst ’s avonds bij ondergaande zon.  Deze wandeling maak ik echter nooit zonder een afvalzakje. Als de zon onder is dan heb je én een frisse neus én een leeg hoofd én een zak vol met touwtjes van ballonnen, dopjes van plastic flessen, lollystokjes, rietjes en touwtjes van visnetten. De containerramp van de MSC heeft zoveel schade toegebracht. Texel is bespaart gebleven, maar het feit dat ruim 300 containers naar de bodem zijn gezonken is een verschrikkelijke gedachte. De betrokkenheid op de andere Waddeneilanden was ongekend. Als ik nieuwsberichten lees over een aangespoelde potvis vol plastic of zelf dode zeevogels zie liggen op het strand met een open buik vol met microplastic dan breekt mijn hart. Het is dan wellicht niet de doodsoorzaak maar het hoort niet, het hoort niet in het water te belanden en al helemaal niet in de maag van deze prachtige zeezoogdieren en vogels. Kunnen wij dit dan echt niet stoppen?

Ja, dat kunnen wij wel. Er zijn gelukkig een tal van prachtige initiatieven op mondiaal-, Europees-, landelijk- en lokaal niveau. Ik sprong vorige week een gat in de lucht toen ik hoorde dat Europa het zwerfvuil echt gaat aanpakken. Het verbod op wegwerpplastic heeft groen licht gekregen. Dit betekent dat over twee jaar plastic wegwerpartikelen verboden zijn in de EU! Hier op Texel zijn er MyBeach-zones en we kennen de jaarlijkse Boskalis Beach Clean-up tour. Daarnaast is er sinds kort een Actiegroep Texel Plastic in het leven geroepen. Zij geven voorlichting aan inwoners, toeristen en het bedrijfsleven. Texel kent ook stille opruimhelden zoals Svet Hristova, zij verzamelt zwerfaval en deelt het resultaat op haar Instagram account @Texel.Zero.Waste, waarbij ze het liefst de producenten tagt in haar berichten zoals Coca Cola nadat de stranden bezaait waren met colawikkels. A.s. 21 april staat er weer een grote BeachCleanDag gepland bij paal 19 tussen 10:00 en 12:00 uur. Ik hoop dat zij vele andere hiermee inspireert en aanzet om ook een stille opruimer te worden.  Helaas is de gemeente hier te gemakzuchtig in en mogen ze wat mij betreft hier veel meer initiatief in nemen en uitdragen dat de schoonheid van Texel ook voor hun een hoge prioriteit heeft en van groot belang is. Als ik halverwege een strandafslag een hoop afval bij elkaar zie liggen dan maak ik daar maar al te graag een melding van bij de gemeente en hierin smeek ik altijd gelijk om meer afvalbakken op de stranden van Texel. Dan maak je het Texelaar en toerist toch makkelijker om zwerfvuil op te ruimen? We moeten dit met zijn allen doen, want we zijn er nog niet op Texel!

We kunnen opruimen wat we willen en dat moeten we ook blijven doen alleen de bron moet ook aangepakt worden. Ik trek zelf ook een boetekleed aan, ik ken ook vliegschaamte, ik rijd ook een auto en ik douche soms ook langer dan 2 minuten. Maar ik ben wel bewust bezig met de kleine dingen. Texelse Kost is een duurzame voedsel coöperatie zorgen ervoor de Texelse kwalitatieve producten op het eiland blijven zonder tussenhandel en dragen hierbij bij aan het milieu. Dit is op kleine schaal maar we kunnen er als Texelaars en toerist voor zorgen dat er meer prachtige producten hier geteeld en verkocht worden. Ik zou graag mijn manier van consumeren willen veranderen, zoals de kleine held Tesse (10 jaar), hij is “plastictariër” en inspireert mij. Ik pleit voor verpakkingsarme of plasticloze supermarkten, maar helaas ben ik niet altijd in gelegenheid om naar de markt te gaan en boodschappen doen zonder plastic in de bekende supermarkten hier op Texel is onmogelijk.

Ik zou iedereen willen vragen die ons mooie eiland bezoekt die mooie strandwandeling te combineren met het opruimen of zelfs het meten van de plasticvervuiling. Die kleine beetjes helpen echt wel gewoon! Helpt u ons opruimen? Of zou u zelfs mee willen werken aan de wetenschap? Kijk dan op waddenplastic en help het in kaart brengen van aantallen plastic korrels in het vloedmerk van de Waddenzee.

De volgende keer vertel ik jullie graag meer over mijn passie voor sport. Texel is echt een sporteiland, voor zowel de Texelaars als de toeristen. We hebben ieder jaar prachtige sportevenementen en natuurlijk ons Olympische trots Dorian van Rijsselberghe evenals Paralympisch wielrenster Larissa Klaassen en succesvol veldrijdster Denise Betsema.

Samen houden we Texel schoon, tot snel!
Carmen van der Werff

p.s. volg mij en mijn leven op Texel via @carmen__isla.bella

Leuk blog? Deel ‘m met je vrienden!

Volg jij ons al?

Mis niets van wat we te bieden hebben. Volg ons nu en wees als eerste op de hoogte van onze nieuwste acties en updates. Laat je inspireren en verrijk je ervaring met onze exclusieve aanbiedingen.

Blijf op de hoogte van speciale acties!

Gasten over Texelvakanties:

  • Geweldig klein parkje toch bijna in het centrum van De Koog.centraal op Texel gelegen. Lekkere ruime luxe Villa. We hadden nummer 63 al 2 keer nu helemaal gerenoveerd. Nieuwe badkamer met Whirlpool. Superschoon ook! Voor herhaling vatbaar!
  • Mooie schone zeer goed onderhouden luxe huizen op een fraai aangelegd kleinschalig park met veel privacy. Dicht bij bos, zee en duinen. En het centrum van De Koog
  • Wij hebben 2 weken mogen genieten op het prachtige eiland Texel in een hele luxe woning op de kamperfolie. Op een vrijdag zijn we heen gegaan en op de boot gaat alles heel soepel, als je dan van de boot komt heb je eerst het idee dat Texel niet zo mooi is maar als je eenmaal door rijdt komt je in een hele mooie omgeving. De woning was van alle gemakken voorzien, vaatwasser, combi magnetron en heel veel bestek en servies. Als mooie bijkomstighe...
  • De rust privacy, comfort en uitzicht
  • Geweldig, boven verwachting
  • Wat een geweldige locatie met een prachtig uitzicht! Het huis was in één woord TOP! Alle voorzieningen zijn er en heerlijk ruim van binnen! Wij hebben genoten als gezin! Fijne communicatie met de beheerder erg vriendelijk! Wij hebben alweer geboekt
  • Mooi gelegen appartement, met vanaf je terras uitzicht op zee, en de voor je gelegen camping. Appartement heeft alles wat je nodig hebt, zaten zelf op app. 58, mooi op de begane grond gelegen. Let wel op, sommige appartementen zijn ook toegankelijk voor honden, dit staat vermeld per appartement.
  • We gaan hier jaarlijks een weekje naar toe omdat het een heerlijke rustige plek is, met een prachtig uitzicht over de zee met onnavolgbare zonsondergangen inzake kleuren, loopafstand strand en dorp met alle levendige bars en restaurantjes. Dit is voor ons de ultieme rustplek en toch alles bij de hand als je wilt. Er zijn appartementen met zeezicht en landzicht, er zit prijsverschil tussen.
  • Zeer gastvrij en bieden goede service. Prachtige accommodaties met veel luxe en comfort.
  • Ons verblijf in Villa nummer 191 overtrof al onze verwachtingen! Op een prachtige lokatie staat deze duurzame en rijk uitgeruste vakantiewoning waar we helemaal tot rust kwamen. De buitenkeuken met Basterd BBQ en de houtgestookte hottub waren voor ons favoriet. Wij komen hier zeker terug